Dikke Karamelsaus

dikke karamel

Dikke Karamelsaus is eigenlijk gewoon suiker dat wordt verhit. Het gaat smelten bij 170 graden. Echte karamelsaus bestaat uit drie ingrediënten. Het is niets meer dan suiker, water en room. Zout en vanille horen er natuurlijk ook bij , maar dat zijn vooral de smaakmakers.

Wat heb ik nodig voor dikke karamelsaus?

  • 4 ons water (1/2 kop)
  • 1/2 theelepel
  • 1 vanillestokje
  • 8 ons zware room (1 kop, 225 g)
  • 1 theelepel vanille-extract

Hoe maak ik dikke karamelsaus?

1 Meng in een roestvrijstalen (steel)pan het water, de suiker en het zout op middelhoog vuur. Voeg desgewenst ook het vanillestokje toe. Roer met een vork tot de siroop aan de kook komt, ongeveer 4 minuten, en laat sudderen zonder te roeren totdat de siroop honingkleurig is, ongeveer 6 minuten,

2 Schud en blijf roeren zo lang als nodig is om te komen tot gelijkmatige karamelvorming . Blijf koken tot de siroop licht is,  voeg na een minuut lang roeren de room toe en zet het vuur wat lager .

3 Roer constant met een hittebestendige spatel om het schuim terug te kloppen, laat het vervolgens sudderen totdat de karamel circa 100 ° C  op een digitale thermometer registreert, ongeveer 3 minuten lang. Breng over naar een hittebestendige container, roer van vanille-extract (indien gebruikt) en laat afkoelen tot kamertemperatuur. (Het is niet nodig om de vanilleboon weg te gooien, het zal de karamel na verloop van tijd blijven inunderen.) Caramel zal lekker vloeibaar zijn terwijl het warm is, maar wordt dikker naarmate het afkoelt, terwijl het een beetje taai wordt als het koud is. Koel tot 1 maand in een luchtdichte container.